fbpx

Winkelmand

Een Babyshower organiseren doe je zo

By 12 juni 2018mei 23rd, 2019Babyshower
Babyshower organiseren

Een Babyshower organiseren doe je zo

Je vriendin is zwanger. Super leuk, maar daar hoort tegenwoordig ook een babyshower bij en die mag of wil jij gaan organiseren. Wat te doen en waar te beginnen.. Lees verder en we helpen je op weg!

Wat is eigenlijk een babyshower?

Eerst even kort de achtergrond van een babyshower. Een babyshower is eigenlijk vanuit oorsprong een traditie die vanuit Amerika ook naar Europa is overgewaaid. Het idee erachter is dat wanneer een vrouw haar eerste kindje verwacht, haar vriendinnen bij elkaar komen en ervaringen uitwisselen.

Daarnaast werd er dan al vaak wat meegenomen voor de uitzet van de eerste baby. Deze babyshowers waren alleen voor vriendinnen en niet voor familie en werden alleen gehouden bij de komst van een eerste kindje.

Tegenwoordig gaat het er iets anders aan toe. Babyshowers worden niet meer alleen bij het eerste kindje gehouden en iedereen is welkom. Dus ook de moeders, schoonmoeders en zussen.

Mannen zullen ongetwijfeld in sommige gevallen ook worden uitgenodigd, maar in de praktijk zul je het merendeel van de mannen geen plezier doen met een ‘middagje babyshower’.

Om te beginnen, wie nodig je uit en hoe?

Zoals hiervoor al gezegd is de babyshower bedoeld voor vriendinnen en familie. Jij kent je vriendin het best dus zult ook vast weten wie ze er wel en misschien niet zo graag bij zou willen hebben.

Datzelfde geldt ook voor eventuele collega’s. De één beschouwt collega’s als vriendinnen en de ander houdt dat liever gescheiden van haar privéleven.

Tegenwoordig is het via what’s app zeer eenvoudig om een groep aan te maken en om iedereen te benaderen. Misschien kan de aanstaande papa je nog helpen bij de ontbrekende telefoonnummers en de voorpret kan al beginnen.

Wil je het wat formeler, origineler of creatiever aanpakken zijn er online ook heel veel leuke uitnodigingen speciaal voor babyshowers te vinden.

Bedenk goed van tevoren of de babyshower een verrassing zal zijn of niet. Zal je vriendin dit als verrassing leuk vinden of juist niet? Zo weet iedereen wanneer dit nog een geheimpje moet blijven.

Wat, waar en wanneer?

Aangezien jij de initiatiefnemer bent kun je natuurlijk helemaal zelf gaan verzinnen hoe, waar en wanneer de babyshower zal gaan plaatsvinden. Maar misschien is het des te leuker om dit gezamelijk met de rest te doen of in ieder geval nog 1 of 2 andere vriendinnen hierbij te betrekken.

Tegenwoordig zijn er veel locaties waar je tijdens een high-tea of een brunch een babyshower kunt houden. Wil je het wat meer low budget houden kan het ook bij iemand thuis.

Mocht ervoor gekozen worden om het bij je zwangere vriendin zelf thuis te houden, zorg dan wel dat alles netjes opgeruimd en schoongemaakt is na afloop. Een babyshower is voor een hoogzwangere al erg intensief en die zal niet staan springen om dan haar huis nog te moeten schoonmaken. De babyshower is er tenslotte om haar juist even helemaal in de watten te leggen!

Babyshowers zijn over het algemeen ook niet heel lang, zo’n ca. 2 à 3 uur. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel energie je vriendin op dat moment heeft. Bij energie genoeg en iedereen heeft het naar zijn zin, geen reden om vroeg te stoppen toch?

Wat maakt het nog leuker?

Bij een feestje hoort natuurlijk versiering en dat mag bij een babyshower dan ook niet ontbreken. Je kunt helemaal los gaan of gewoon wat voor de gezelligheid. Daarnaast is het ook leuk om het een en ander vast te leggen om later op terug te kunnen kijken. Hierbij wat ideëen:

  1. Luiertaart; Leuk als cadeau, maar ook voor op tafel met evt. een wens van iedereen erin verwerkt op kleine kaartjes of prikvlaggetjes.
  2. Versiering; Uiteraard mogen slingers, ballonnen e.d. niet ontbreken. Zeker leuk als je al weet wat het gaat worden. Tip: knip (gekleurde) rompertjes uit en hang ze aan een touwtje. 
  3. Foto’s; Vergeet geen foto’s te maken! Het moment van binnenkomst, cadeautjes uitpakken en de hilarische momenten tijdens de spelletjes zijn leuk om later op terug te kunnen kijken in een klein fotoboekje.
  4. Gastenboek voor babyshowers
  5. Babyshowerspelletjes

Eten en drinken

Qua eten en drinken mag eigenlijk alles op een babyshower, maar het zijn toch wel vaak de high-tea achtige lekkernijen als versierde muffins, sandwiches, chocola en heel veel andere zoetigheden.

Houd er natuurlijk wel rekening mee dat je zwangere vriendin bepaalde dingen als rauw vlees en ongepasturiseerde kaasjes e.d. niet mag eten. Datzelfde geldt natuurlijk voor alcoholische drankjes. Niet zo leuk als iedereen gezellig aan een wijntje zit en ze de helft niet kan eten van wat er op tafel staat.

Genoeg wat ze wel mag en een alcoholische cocktail maakt het helemaal af!

Kosten

Vergeet niet om vooraf een afspraak te maken over wat iedereen aan de babyshower uit wenst te geven. Zo komt niemand voor een onaangename verrassing te staan.

Cadeautjes

Soms is het ook handig om van tevoren even te bespreken of er ook nog cadeautjes worden meegebracht of niet. Zo voorkom je dat de één met een groot cadeau aan komt zetten en de ander niets heeft.

Gaan jullie het al ergens op locatie vieren en wil je toch nog iets doen kun je ook gezamenlijk wat doen. Je kunt bijvoorbeeld een mand vullen met allemaal kleine cadeautjes of een luieremmer vullen met luiers waarin iedereen een berichtje of wens stopt. Kan ze meteen oefenen met luiers verschonen….

Succes!

Leave a Reply

  085 - 5000 232      Gratis verzending vanaf € 60,-    Snelle levering 1 à 2 werkdagen
De waardering van www.bornbasket.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 372 reviews.